Historia

Historik

Den 25 feburari 1963 satt ett gäng tjejer på Orvars krog och tyckte att det var tråkigt att det inte fanns något kul för de kvinnliga studenterna på nationen. Det fanns ju ett gäng herrföreningar, så varför ingen flickförening? Flickorna satte så sina kloka huvuden ihop och skapade en förening för studentskor från Norr- och Västerbotten och den skulle heta: VAJAN!

Det första man som förening gjorde var att anordna en te-dans. Arrangemanget blev en flopp, men de tio besökande som ändå kom, hade säkert jättetrevligt. En vaja ger sig dock inte i första taget utan tjejerna kämpade vidare mot nya mål.

Fram till 1980 krävdes det erlagd studentexamen i Norr- eller Västerbottens län samt att vara kvinnlig student och inskriven vid Norrlands nation för att få bli medlem av Hembygdsföreningen Vajan men 1980 antog Vajan nya stadgar! Detta gjorde att det enda kravet för medlemskap i dag är att vara studentska inskriven vid Norrlands Nation som gör att Vajan i dag består av glada tjejer från hela landet!

ÄVRIS

ÄVRIS står för Äldre Vajors Rätt i Samhället och består av ett gäng äldre vajor som allt som oftast kan allt om allting. På grund av deras många års erfarenheter kan de svara på en mängd frågor, vilket de gör under våra gärden. På gärdena finns en frågelåda där man kan skriva lappar med frågor, anonymt eller ej. Det kan gälla allt från vad en Härk är till hur en penisflaga ser ut o vad tusan den gör i min sprit!